Facebook Pages

Sunday, January 30, 2011

Natrah

1 comment:

Td tengok kat astro prima.. Dokumentari tentang Natrah.. hmm x knal?? ok2 gambarnye dekat atas( image saya pinjam dr en google). sebelum ni pernah dah dgr ttg natrah.. apa yg saya tau dia adalah seorang anak yg diserahkan kepada keluarga melayu dan telah islam sebelum dituntut semula keluarga asal.. tp bila tadi ada cite dekat astri terus google cr maklumat kat internet ni.. iyela, dekat tv lambat sgt cite.. so internet leh baca terus.

oo ibu angkat dia che aminah.. dia diserahkkan masa baby umur dia 5 thn.. sbb masa tu ayah dia kna tangkap ngan askar jepun.. dipendekkan cite che aminah ni best fren maknye si natrah.. jd membesarlah si natrah ni dekat malaya smpi umur 13 thn. dah peluk islam dah pun.. tp bila mak kandung nak tuntut dia pergolakan pun terjadi.. sbb apa?? sbb mak n ayah dia nk tuntut balik anak kandung diorg.. dan che aminah pun dah sayang sgt ngan natrah.. lebih2 lg natrah ni dah islam.. so diorg fight la kat mahkamah. che aminah menang hak tuntutan menjaga anak.

tp lepas tu da terus di kahwinkan dengan lelaki lebih tua dr dia.. dgn anggapan perkahwinan ni dapatla menyekat ibu bapa kandung Natrah dr tuntun hak penjagaan. tp rupa2nyya Che Aminah ni tersilap langkah.. parents Natrah fight semula ikut undang2 belanda yg gadis bawah 16 thn x boleh berkahwin.. so diorg menang.. masa tu la jd rusuhan.. 17 org kita, org Islam mati dan hampir 200 gak la yg mati semata2 nak selamatkan akidah Natrah.. so hari ni telah pun tahu sejarah natrah ni smpila dia mati.. tp kalo korg nak tau lebih lanjut sila klikk sini eh. sekian

Wednesday, January 26, 2011

One mission will be achieve soon

No comments:
Yeayyy.. azam n misi saya utk 2011 ni hampir tercapai tp belum confirm lg. apapun kna tunggu keputusan dari en suami sbb dia yang akan settle semua..dan saya kena bersedia sebagai backup. dan skrg kepala dah berangan2 mencari idea utk mendekorasikan idaman kami nanti.. even not for long term but it can be an investment for the future. lg2 dekat ngan student.. so doakanla kami yea agar berjaya melepasi stage ini.. Thanks

rumah idaman hati..apakan daya poket kecik..so knala beli yang kecik.

Sunday, January 23, 2011

Nasi Ayam

No comments:

Bahan-bahan sup:
Daun sup
Ayam (1 ekor)
bawang putih
Halia

Cara memasak: macam biasa..kna la tumbuk bawang putih n halia..tumiskan..pastu masukkan ayam yg dh dibelah2..kacau sekejap hingga sebati dengan bahan tumis..akhir sekali masukkan air.. ***hmm tp saya x puas hati ngan sup saya ni, so sape2 ada resepi yg lg best boleh share tak??tp saya xnk guna sup bunjut tu tau..nk macam kat kedai tu.. sup dia light2 je..tp sedap..***
k settle.. pas ni buat nasi ayam plak..

Cara masak nasi ayam: Sesetengah org akan letak mentega, susu cair utk buat nasi ayam.. tp cara saya senang je.. just tanakkan nasi korang dengan sup ayam tadi.. anggaran sukatan sama je macam korang masak nasi.. then dah siap, tunggu jela nasi tu masak..

Cara masak ayam : ok, amik ayam yang dibelah2 dari sup yg korang masak tadi.. pastu letakkan madu n kicap manis.. biarkan sekejap pastu goreng.. agak2 dah berkilat bolehla diangkat.. hasilnye mmg sedap.. ayam tu rasanye manis je..x caya?? blh tanya en suami saya..hhehe.

Kuah tomato:
Cara1: Blend 2biji tomato..letakkan dlm 4biji cili api mengikut kesukaan kepedasan korang..tambah sket gula n garam.jgn lupa masukkan sket kuah sup korang tu.. agak2 nak pekat sket korang boleh masakan sekejap kat atas api.
Cara2: Blend 2biji tomato ngan cili merah..letakkan gula n garam secukup rasa.. siap utk dihidang.

Kuah kicap: Haa yang ni saya baru je try smlm.. korg campurkan kicap ngan madu..masukkan sket kuah sup n kuah tomato. (x perlu banyakpun..pastikan dia x mengganggu kelikatan campuran kicap n madu td tau).pastu siap..

Akhir sekali mestilah sedia utk dihidang.. kesimpulannya, saya gunakan sup saya tu dlm semua bahan dari nasi sampaila ke kuah.. slamat mencuba..

**kalo dah selalu buat nasi ayam ni, mesti rasa nila masakan paling ringkas n simple..tul tak???xpayah pikir nk masak macam2 menu**

Soto

No comments:
Soto sedapppp


Bahan2 kuah :
Ayam
Bawang merah (ditumbuk lumat)
Bawang putih (ditumbuk lumat)
Halia (ditumbuk lumat)
Garam
Kunyit (ditumbuk lumat)
Ketumbar (ditumbuk lumat)
Serai (diketuk)
Tomato

Bahan2 bergedil :
Kentang (direbus)
Daun sup
Lada hitam
Daging (dicincang)
Garam
Telur

Bahan2 sampingan:
Taugeh
Ayam goreng (disiat2 halus)
Su'un
Daun sup
Sambal kicap
Nasi impit


Cara membuat kuah soto:
1. Didihkan air anggaran untuk merebus ayam/daging. Kemudian masukkan ayam/daging
2. Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk tadi dan garam.
3. Didihkan kuah sehingga ayam/daging empuk.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan serai.

*** Hmm saya xde buat anggaran.. sbb saya pun main agak2 je.. harap resepi ni dapat dijadikan panduan***

Cara membuat bergedil:
1. Tumbuk kentang yang telah direbus.
2. Masukkan lada hitam, garam, daging dan daun sup dan digaul bersama2 kentang tadi.
3. Bentukkan bulat2..Kemudian bolehla disalut dengan telur sebelum digoreng..

Akhir sekali sedia untuk dihidang bersama2 bahan sampingan..

Thankss..

Perencah ikan bakar

No comments:

Ok..di atas ni adalah ikan bakar.. dan telah disaluti rencahnya yg sgt superb.. idea asal ialah daripada my k.lang yg mmg sgt berbakat dalam masak memasak ni..

bahan2:

2 senduk cili kisar (aku guna yg instant punya..brand puteri)
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
6 tangkai serai (serai aku halus2, so kalo serai agak gemuk leh la letak tiga je)
halia (ikut suka, aku guna dalam 3 ruas gtu)
belacan (ikut suka)
daun limau purut (ikut suka, sbb nak bg aroma dia naik)
garam secukup rasi
air asam secukup rasa
gula melaka/kabung

so mula2 sekali kisar kan bwang putih,bwng merah, serai, belacan, daun limau purut sekaligus.. pastu tumiskan cili kisar td smpai garing.. agak2 dah garing bolehla masukkan bahan kisar.. pastu masukkan garam, air asam n gula melaka.. nk letak gula biasa pun boleh gak.. ok kemudian siap utk dijadikan bahan perap bersama ikan kesukaan korg.. kalau ada lebih bolehlah dibuat pencicah sekali atau disimpan utk masakan seterusnya.. ok cubala ye

Lempeng Goreng inti ayam sardin

No comments:
LEMPENG GORENG INTI AYAM SARDIN


BAHAN INTI;
Satu sudu cili giling
Kuah Sardin
Bawang merah n putih (dihiris)
Ayam (dipotong dadu)
Tomato (dipotong dadu)
Lobak (dipotong dadu)
(Isi dalam terpulang kepada individu..Atas kreativiti masing2.)

BAHAN LEMPENG:
Telur
Tepung
Garam

Cara-cara:
Bahan Inti:
1. Tumis bawang terlebih dahulu dengan sedikit minyak . Kemudian masukkan cili giling.. Tumis sehingga agak2 garing..
2. Masukkan pula ayam dan lobak.Biarkan seketika
3. Seterusnya tomato dan kuah sardin.. Masak sehingga kuahnye hampir kering.

Bahan lempeng:
Campurkan telur, tepung, dan sedikit garam..Kacau dan canaikan dekat kuali.. Jgn terlalu tebal sangat.. Takut susah plak nk gulung..

Last sekali, letakkan inti ke atas lempeng dan bentukkan seperti popia.. Lekatkan hujung lempeng tadi dengan putih telur.. Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga dia bertukar warna kekuningan..

Puding tiga rasa

No comments:
Puding tiga rasa

Hasil ilhamku sendiri.. so boleh la try ye..


RESEPI PUDING TIGA RASA

Bahan-bahan:
Agar-agar
Susu pekat manis
Sirap
Milo
Sunquick orange

Cara-cara:
1. Macam biasa didihkan air terlebih dahulu..kemudian masukkan agar2 sehingga dia cair dan seterusnya susu pekat manis..(Saya xde sukatan tau, cuma agak2 je manis dia, maklumlah puase, sebagai tips boleh perhatikan warna susu tu sama ada cair atau pekat warna putih dia)
2. Kemudian di dalam bekas yg lain campurkan 1/3 dari bancuhan tadi dengan pati sirap supaya jadi bandung sirap.. masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk ataukan pejal ..
3.Bancuhkan pula dengan sunquick dan tuangkan ke atas puding sirap yang dah sejuk tadi..
4.Seterusnya bancuhkan dengan milo plak.. Dan terhasillah puding seperti gambar di atas..
Selamat mencuba utk yg ingin mencuba..heheh

Butter Prawn

No comments:
hasil resepi bersama ex-housemate Cik Hanida
Bahan2:
Udang
Butter
Putih telur
Daun kari, cili api, bawang (tp kami x letak daun kari sbb kat tesco xde jual)

Cara2 memasak:
a) Panaskan kuali, pastu masukkan butter dan biarkan cair dan panas betul dan masukkan putih telur dan juga susu full cream (tp kitorg terlupa letak yg ni..ohh susu ni untuk menjadikan dia lebih lemak).. Make sure butter tadi betul2 panas b4 masukkan putih telur.. then kacau sampailah dia membentuk seperti sarang2.. kemudian angkat dan toskan minyaknye..
b) Cairkan butter (ambil yg baru)... masukkan bawang dan cili..tumis kemudian masukkan udang.. Goreng sehingga kekuningan.. kemudian campurkan sarang2 yg telah ditoskan tadi..

Hasilnye...ssedaap walaupun kurang lemak..hehehe..

Butter Prawn

No comments:

hasil resepi bersama ex-housemate Cik Hanida

Bahan2:
Udang
Butter
Putih telur
Daun kari, cili api, bawang (tp kami x letak daun kari sbb kat tesco xde jual)

Cara2 memasak:

a) Panaskan kuali, pastu masukkan butter dan biarkan cair dan panas betul dan masukkan putih telur dan juga susu full cream (tp kitorg terlupa letak yg ni..ohh susu ni untuk menjadikan dia lebih lemak).. Make sure butter tadi betul2 panas b4 masukkan putih telur.. then kacau sampailah dia membentuk seperti sarang2.. kemudian angkat dan toskan minyaknye..

b) Cairkan butter (ambil yg baru)... masukkan bawang dan cili..tumis kemudian masukkan udang.. Goreng sehingga kekuningan.. kemudian campurkan sarang2 yg telah ditoskan tadi..

Hasilnye...ssedaap walaupun kurang lemak..hehehe..

JOM JOIN HEARTBEAT!!!!!

No comments:
(click banner ni yea)

jom kengkawan..kite reramai join heartbeat ni.. n jgn risau, x kan jejas glitterati nuffnang korang..
sambil2 tambah duit korang boleh gak buat online shopping especially kalo korang nk beri gift for some one..
owhh fo more information korang bolehla jengah2 blog mama kembar 3 ye... cara nk join pun sng jugak.. just sign up macam yang korang selalu buat tu ye.. so apa lagi, jom la kite reramai join heartbeat ni.. n korang boleh klik sendiri korg nye banner.. 0.04 sen perday/unique click..


so korang boleh klik 3 option di atas.. nk cari gift untuk event istimewa korang?? atau nk buat gift sendiri.. atau yg paling best sekali jdla heartbeat affliate k..

ok.. klik ye pic di atas..confirm korg x rugi.. dapat side income lg adala..

Saturday, January 22, 2011

Jadual pembayaran gaji kakitangan awam 2011

No comments:
untuk semua kakitangan awam..so dekat sini nak paste kan jadual pembayaran gaji. so korang bolehla agak2 perbelanjaan bulanan korang ye.. selamat berbelanja.. selamat mendapat gaji.. so utk bulan januari hari selasa penuhla poket masing2 ye.. :)

Thursday, January 20, 2011

Ayam masak asam pedas

No comments:

asam pedas.. hmm selalu org letak ikan tp kali ni saya letak aym.. hmm resepi ni sy knal sbb along penah masak dulu. masa tu pelik juga.. ada ke ayam masak asam pedas.. x penah di buat org.. tp itu dulu, skrg dh melambak2 dah menu ni kat kedai..lagi2 kalo menu utama diorg asam pedas.. cuma ada beza sket bila masak asam pedas ayam.. kuah dia mesti lebih pekat sket dari kuah ikan(asam pedas).. kalo tak kureng la sket kenikmatan nak makan tu.. apapun, yg paling sedap masak asam pedas dlm my family of coz la my sister in law.. xleh lawan la..mana taknye asam pedas kan masakan utama org johor.. my SIL org batu pahat..duduk pun kat B.pahat.. kalo x sedap masak x taula nk cakap ape kan..dh nama anak jati johor.. mcm saya ni, lemak cili api tere la nk masaknye..
owhh lupa plak org melaka pun terer gak masak asam pedas.. especially my biras.. wife abg man.. selalu kalo g umah dia menunya mesti asam pedas.. mak tam pun sama gak.. asam pedas.. dia kata anak2 suka makan.. apapun mmg diorg bertiga ni masak sedap.. cuma wife abg man a.k.a k.nor kata yg dia buat tu asam pedas melaka.. tp xkisahla 3 org ni mmg superb la bab2 asam pedas... sumenye asal johor gak.. hidup org JOHOR!!!


Happy thaipusam

No comments:
picture ihsan google

yeayyyy esok cuti. Walaupun only one day..dapatla merehatkan diri untuk hari ni dan berblogging di pagi yg dh x buta ni..
bila cuti ni dapatla kumpulkan energy yg makin tumpul ni. emm boleh gak siapkan keje2 sekolah dengan relax..xdela terkejar sana sini.. hanya duduk sambil buat keje sambil tegok tv dan macam2 sambil lg.. rasa2 penat duduk boleh baring, penat baring terlentang..huhu mmg bestkan..
alangkah best lagi kalo leh ajar bebudak sekolah ni through video conference..huhu.. tp tu lama lg kot nk jadi..yg pasti berkhidmat utk sekolah bg mencapai kepuasan hidup bekerja.

Wednesday, January 19, 2011

I am a teacher

No comments:

macam nila keadaan saya.. tp kat atas ni x cukup tangan..daku plak x cukup tangan kaki... kejap2 naik aras tiga..pastu kejar plak aras satu..naik plak aras dua..fuhhh mmg x cukup kakitangan la. apapun tahun ni mmg mengujakan.. penat mmg penat dan kengkadang bila tercakap istilah 'penat' ada gak la member yg kata "ha, baru hang tau keje kat sini mcm mana" hmm tp ntah knp, rasa seronok plak terkejar sana sini sampai x sempat nk makan..nk rasa lapar pun xsempat.. apatah lg nk rasa ngantuk.. mungkin sbb dh get ready kot. ataupun sekolah skrg sama busy ngan sekolah lama.. daku pun x pasti.. ataupun ke'busy'an sesi petang sekolah ni sama dgn suasana di sesi pagi sekolah lama..

apapun x kesah la sume tu..yg penting mesti enjoy..walau sometimes ada bersungut, tp bila org dh bg tanggungjawab kite kna la laksanakan..tul tak??

Monday, January 17, 2011

Nasi Ayam

5 comments:

Seperti yang dijanjikan..Taraaaa... Inilah nasi ayam saya.. hmm angkat bakul naik sendiri..saya suka nasi ayam ini. En suami pun suka jugak.. Ayam sedap, sambal kicap sedap, sos tomato sedap..nasi pun nyummy.. cuma nk ditambahbaik tang sup ayam tu.. blum cukup superb lg.. so x boleh la nk lawan nasi ayam kat kedai nasi ayam seksyen 11.. huhu.. so kat sini saya nak kongsi resepi nasi ayam saya..

Bahan-bahan sup:
Daun sup
Ayam (1 ekor)
bawang putih
Halia

Cara memasak: macam biasa..kna la tumbuk bawang putih n halia..tumiskan..pastu masukkan ayam yg dh dibelah2..kacau sekejap hingga sebati dengan bahan tumis..akhir sekali masukkan air.. ***hmm tp saya x puas hati ngan sup saya ni, so sape2 ada resepi yg lg best boleh share tak??tp saya xnk guna sup bunjut tu tau..nk macam kat kedai tu.. sup dia light2 je..tp sedap..***
k settle.. pas ni buat nasi ayam plak..

Cara masak nasi ayam: Sesetengah org akan letak mentega, susu cair utk buat nasi ayam.. tp cara saya senang je.. just tanakkan nasi korang dengan sup ayam tadi.. anggaran sukatan sama je macam korang masak nasi.. then dah siap, tunggu jela nasi tu masak..

Cara masak ayam : ok, amik ayam yang dibelah2 dari sup yg korang masak tadi.. pastu letakkan madu n kicap manis.. biarkan sekejap pastu goreng.. agak2 dah berkilat bolehla diangkat.. hasilnye mmg sedap.. ayam tu rasanye manis je..x caya?? blh tanya en suami saya..hhehe.

Kuah tomato:
Cara1: Blend 2biji tomato..letakkan dlm 4biji cili api mengikut kesukaan kepedasan korang..tambah sket gula n garam.jgn lupa masukkan sket kuah sup korang tu.. agak2 nak pekat sket korang boleh masakan sekejap kat atas api.
Cara2: Blend 2biji tomato ngan cili merah..letakkan gula n garam secukup rasa.. siap utk dihidang.

Kuah kicap: Haa yang ni saya baru je try smlm.. korg campurkan kicap ngan madu..masukkan sket kuah sup n kuah tomato. (x perlu banyakpun..pastikan dia x mengganggu kelikatan campuran kicap n madu td tau).pastu siap..

Akhir sekali mestilah sedia utk dihidang.. kesimpulannya, saya gunakan sup saya tu dlm semua bahan dari nasi sampaila ke kuah.. slamat mencuba..

**kalo dah selalu buat nasi ayam ni, mesti rasa nila masakan paling ringkas n simple..tul tak???xpayah pikir nk masak macam2 menu**

Sunday, January 16, 2011

Laksa Penang

6 comments:
laksa penang

menu saya semalam utk mkn malam..hmm dah lama x masak lasak..hampir 7 bulan gak la sejak pindah s.alam ni.. kalo tak atleast sebulan sekali mesti buat laksa. tp sejak my bro duk sekali dh x pnh masak dah sbb dia x suka laksa.. owhh lupa plak saya pnh masak sekali.. masa kwn2 sek dtg bertandang hari raya..itu jela pun..hmm hari ni masak nasi ayam plak.. nanti saya update eh pic nasi ayam saya.. hmm nasi ayam pun dh lama x buat.. masa jadi isteri pjj dulu kerap la gak buat nasi ayam.. kiranya cuti kali ni saya dua2 saya masak.. hmm nasi ayam en suami yg request.. maybe sbb saya dh lama x masak kot.. laksa ni sy yg nk buat.. tp kali ni rasanye xseperti sebelum2 ni.. en suami pun kata gtu.. saya rasa mungkin sbb kali ni saya guna cili kisar jenama lain kot.. sblm ni saya guna PUTERI.. apapun, saya bg 3 bintang utk laksa saya kali ni sbb x memuaskan hati saya..

Saturday, January 15, 2011

Melayan tetamu sebaik-baiknya

No comments:
baca entry dr fashya kejap td. yeaa mmg betul2 sgt setuju dgn kenyataan dia.. kalo nk tgk tuan rumah mcm mana, tgk pada dapur n tandas dia.. ok.. tp bukan nk smbg entry dia..

en suami kata kalo tetamu dtg kita kna layan dia ibarat raja.. ok itu saya x kisah.. tp kalo tetamu dtg, then bila lg 2 3 minit dia nk smpi baru en suami korg bgtau korg, apa perasaan korg ek?? hmm maybe ada yg x kisah.. tp sy mmg sgt2 kisah.. lg2 kalo rumah dlm keadaan tunggang langgang penuh dgn segala mcm fail n buku2..wayar2 laptop berselirat.. (saya buat keje kat ruang tamu).tak ke tensen kita nk mengemas.. lg2 kalo badan dlm keadaan penat x ingat.. lepas tu plak kalo nk minum air kna jerang dulu kan.. dah satu hal nk menunggu.. dh banyak kali ingatkan en suami kalo ada member2 dia nk dtg gtau la awal2.. boleh la saya mengemas apa yg patut..siapkan apa yg patut.. tp dia selalu bgtau last minit.. arghhhh rasa nk menjerit je.. seriusly cakap, selalu kalo awal2 bukak sekolah mmg 3 4 kali ganda busy.. kalo kemas rumah pun ala kadar je.. ni pun baju dah 2 round basuh x berlipat2.. nak tambah 3rd round lg.. kalo ada maid okla jugak.. tp x mampu le nk bayar.. so sengsorang jela buat keje umah.. eh dh melalut la plak.. tp saya nk tekankan di sini, saya x suka kehadiran mendadak kurang dr setengah jam.. kalo en suami baca please take note ye..


Sunday, January 9, 2011

Our Dinner

1 comment:
erkkk... alhamdulillah..kenyang sudah.. setelah 2 hari x masak..
oppss tp bkn bermakna dapur tak berasap je..just x masak yg berat2 je..
hari jumaat x masak sbb nk makan kat Uptown ..kedai abah.. just makan mee je si Isyad masak
hari sabtu plak bgn tdo siap2 g KL.. pastu makan kat Kg Baru..
n hari ni, Ahad.. x masak pun lunch.. sbb en suami g kelas.. so makan kopok lekor je la.
dan akhirnya, barula masak tuk dinner.. hmm dah selalu makan bertiga x pandai plak nk budget utk berdua.. owhh my bro x de this week.. abiskan cuti tolong abg dia kat kedai..

so inilah menu saya tuk malam ni

ayam masak halia
sawi goreng
telur hancur

sekian...

Chop n Steaks Kampung Baru

1 comment:


Smlm after g pameran hartanah kat Mid Valley terus ke UTM.. kelas pertama en Hubby selepas cuti sebulan.. so saya pun ikut sekali..hmm dlm 4 jam gak la berkampung dekat surau UTM tu..main laptop n tdo.. okehh pas kelas tamat kitorg pun berangkat la ke kampung baru.. nak g makan western kat kedai kapal..huhu nama ni aku yg gelar.. yg sebenar nye nama dia Chop n Steaks Restoran.. mmg b4 bulan 12 haritu dah ajak en suami pergi tp ada je halangan.. anyway dapat gak makan lg..

menu pilihan kami
bergambar sementara mknan sampai
barli utk dia, tembikai utk saya..jus dia x pekat.. x beshh
chicken maryland for me..superb..
steak combo..mmg sedap.. tp saya rasa kuah black pepper dia cairla.. kurang star disitu
secara puratanya, mmg sedap..cuma hari ni baru saya teringat ada lagi satu kedai yg sedap..hmm nanti nak gtau en hubby la..manala tau dia nk bawa saya lagi ke..hehehe

Daku dapat award "The best follower"

No comments:
yezzaaaa....dapat award dari fashya.. thank you very d much fashya.. dapatla menambahkan entry dalam blog ni.. mekasih mekasih mekasih kepada yang sudi memberi..


owhhh fahsya suh jawab soalan plak..

Berikan 4 ciri gurl/boy idaman untuk dijadikan wife/husband
#agama yg baik
#penyayang
#bertanggungjawab
#manja
*** ini ciri suami saya daa, bukan lagi idaman***

Berikan satu tips untuk kekalkan relationship korang dgn partner korang.
#terima seadanya..kalo x buat mcm tu kite akan pening kepala..tp biasala pempuan, bebelan itu tetap ada

Pernah anda jumpa doa perdekat jodoh & putus cinta?
pernah

Letakkan 10 link pilihan anda & tell them that they have won this award
hmm saya ada 30 follower only.. tp saya nak tag pada sesiapa sahaja yg selalu mengunjungi blog saya yang x seberapa ni..


Saturday, January 8, 2011

Uptown Sepang

No comments:
abahku dah pencen.. dah 2 thn lebih..tp lepas tu dia kontrak..bkn apa, sbb dok bising x tau nak buat apa bila pencen..akhirnye, disember 2010 dia betul2 pencen. kontrak pun x amik.. dan rupa2 nye abah dh ada planning.. owhh nak buka kedai makan kat Uptown Sepang..mmg kitorg adik beradik terkejut la..xde ujan xde angin tiba2 ribut.. tau2 abah tepon kata abah dh sewa tapak dekat uptown sepang.. sbnrnye uptown ni baru lagi..tp diharap dp
t la menjadi semeriah kat s.alam.. x mau la smpi jadi hidup segan mati x mau.. mcm uptown banting n dengkil.. hmm abah pun ada sedikit kecewa gak..iyela, b4 sewa mcm2 owner tu janji.. abah kata ada 400 premis berniaga kat situ.. tp bila kitorg dah buka kedai berapa sgtla yg dh bukak premis diorg.. tp xpela, berharap sgt adala kemajuan nye nanti..doakan ye kawan2..

cuma nak cite pasal kedai abah disamping promote sket.. manala tau kot2 ada yg nk singgah ke.. huhu.. kedai makan abah ni offer makanan panas.. mcm yg selalu korg2 order tu.. nasi goreng yg pelbagai, lauk2 kalo korg nk mkn ngan nasi putih, tomyam n mcm2la.. n tambahan satu lg, kami ada ikan bakar resepi k.lang.. ikan bakar ni mmg kegemaran kitorg la..almaklumlah, k.lang boleh dikatakan chef dlm family.. en hubby pun ckp tau.. yg lain2 tu tukang masak kitorg yg masak.. nama dia Rafa'i tp kitorg panggil Awe je.. serius cakap setakat y
g saya makan masakan dia mmg sedap.. setakat ni dh makan n.g cina, n.g kampung.. en suami suka betul ngan tomyam dia.. even si awe x letak pes tomyam pun tetap sedap.. ntah mcm mana ntah dia buat.. kalo saya buat manual pun x jd cm dia.. pastu masak paprik.. setakat ni mmg sedap la..yg lain saya x berani komen, sbb x cuba lg..kang kalo kata sedap kot2 la ada yg terhajat nk singgah susah plak nanti..

gambaran kedai makan di uptown sepang ..kalo nak cari kedai kami sebelah kedai yang jual ABC tau..heheh

sebagai penutup cerita, saksikan gambar selingan ini... si comel Zahrah Insyirah n uncle Ise nye

Ekspo Hartanah Bumiputera

No comments:
Hmm td me n hubby g Mid Valley.. first time ni kitorg g.. sblm ni lalu je.kalo g pun, mesti patah balik... bukan apa, kat situ kan selalu jammed.. malas nak mengharung kesesakan.bikin panas je nanti.. Alkisahnya, malam td dgr berita pasal ekspo hartanah.. n ada disebut area Shah Alam yg paling murah.. so kitorg apa lg, bersemangat la.. nk mengumpul aset tuk investment.. bertolak dlm kul 10.40 so smpi sana ditambah lagi dgn cr parking adalah smpi kul 12.30.. Smpi sana dh x pandang kiri kanan, terus je menuju ke Exhibition Center dkt 3rd floor.. semangat tul..huhu

Alih2 bila pergi sana semua rumah mostly 250k above... x mampu la hai nk beli.. bukan cop duit pun.. kalo 10% deposit pun lum tentu ada dlm simpanan.. Tp bila dah dtg ni, satu benda terpikir, kalo rasa2nye SPNB or sape2 penganjur pun xnak jual rumah mampu bilik, xpayahla buat ekspo utk panggil org2 yg x mampu ni.. kan ke senang kalo awal2 diorg dh state kan harga kat iklan.. harga jualan bermula dr rm 250K++ or apa2 jela.. xde la org cm kitorg ni terhegeh2 nk dtg utk buang masa berlegar2 je.. ingatkan dapatle sambar seunit flat/apartment.. tp hampa...

tp xpe, semangatku lum luntur..masih dgn azam utk menyambar 1 unit wlaupun 2nd hand.. oh ya, kan PM dh announce skim rumah pertama ku kan.. katakanlah, my hubby guna skim tu dgn nama dia.. pastu me plak nk guna skim tu..boleh ke tdk ye?? ke kalo partner kite dh guna skim tu, kita x blh guna?? ada tak sapa2 yg tau??

Wednesday, January 5, 2011

Anakku telah dicuri

No comments:
hmm bila dah sekolah ni, confirm2 lah cite pun berkisar pasal sekolah.. huhuhu sedihnye, anak saya dah kna curi.. td ada rombak kelas utk tingkatan 1.. mostly 1KRK4 dh pindah ke 1KRK3... waaaaaa, boleh menangis dalam hati je la..sob sob sob.. dah la semuanye nampak ada karisma.. yang paling sedih bila ketua tingkatan pun kna pindah.. Muhammad Khalid b Azmi.. huhu baru jaga diorg 3 hari dh bertukar wajah balik warga KRK4.. sedihnye.. hmm bila tgk muka baru KRK4 td, rasa risau je nak cari pengganti Khalid.. Nasib baik si Hamid volunteer nak jadi ketua tingkatan.. lega hati.. Hamid ni sekali ngan Khalid cuma dia x naik KRK 3..

KRK 4 kali ni nampaknye ada muka2 kenakalan sket. berbanding yang dulu.. tu la pasal sedih.. hmm dari segi kerjasama antara diorg not so sure.. sbb masuk kelas td 30 minit je.. walau hati gundah gulana tp tugas tetap kna teruskan gak.. kna didik anak2 yg baru ni supaya menjadi lebih baik.. hmm baru nk bermesra2 dgn the original of KRK 4 students , tp nak buat mcm mana dah bukan rezeki.. ohh ya, lagi satu nape saya sedih ialah.... KRK4 yang dulu semuanya comel2 belaka.. tp kali ni dah ramai yg baligh kot..huhu..

Entry pantas

No comments:
fuhhh...sgt lelah rasanye nak update blog..ni pun ngah buat nota geografi utk mengajar petang nanti.. pengetahuan dah ada tp nota perlu ada jugak utk memberikan persembahan yang lebih baik dan teratur.. sapa kata keje cikgu ni sng.. cikgu pun kna blajar jugak..kna buat preparation.. kalo x terkulat2 la masa nk ngajar nanti.. lg2 kalo cikgu yg xde pengetahuan cam aku ni a.k.a bukan opsyen.. tp itu semua x penting.. sbb benda ni dh blajar masa sekolah dulu2.. hmm harap2 budak2 x bosan la.. semalam tgk diorg excited je.. hehehe biasala, topik mudah sng la diorg rasa.. tp dah ada yg pening2 lalat.. apapun moga diorg terus cemerlang seperti zaman sekolah renda diorg.. ok itu je.. hmm ntah bila lg nak update blog.. mlm for sure dok menguruskan segala rekod n resit pelajar.. almaklumlah guru kelas... k..daa.. kalo sempat mencuri masa adala update nye nanti..

Sunday, January 2, 2011

Bila ibu mengandung meragam

2 comments:
Ini adalah entry pertama di tahun 2011 bertarikh 02.01.2011 jam 9.22 p.m. Bertempat di Pajam rumah my twin telah berlaku satu tragedi di mana si preggy woman telah menangis.. aduiii aii.. bikin suspen je.. Alkisahnye, petang tadi saya n en.hubby bacala paper pasal ptptn. then saya dengki en hubby gtau dia dh blacklist. pastu si adik kembar pun menyampuk.. so biasala, bila org bercakap kite mesti nk pandang muka dia kan.. alih2 kitorg tgk muka dia merah je..tp intonasi suara cm biasa.. so, si mulut cabul a.k.a me terus tanya " ko nangis ker? ".. pastu makin berjurai2 lagi air mata dia.. dalam hati dah cuak dah kot2 tersalah kata ke apa.. tp dia still senyap lg, dah kurang air mata kuar..tp pastu lebat balik.. sudahhh...kitorg dah confius..

last2 dia gtau goreng pisang yg hubby dia beli dah abis..dia x sempat nk mkn. hahaha bantai gelak laa.. en hubby pun lagila mengusik..tp sib baik saya cepat sedar..owhh dia ngan pregnant..emosi mmg x stabil kot..so cepat2 suh en suami kuar belikan pisang goreng walhal masa tu kitorg baru je sampai umah.. tp yg harunya, bila en suami nk kuar dia kata plak " tapi nk pisang gorengg depan Giant" cehhh sabar jela..tp ikutkan jela.. huhuhu owhh mana hubby dia?? masa kejadian berlaku hubby dia ngah tdo.. penat sgt smpi x sedar kejadian berlaku..

apapun, kejadian ni memberi peringatan pada saya ,lebih2 lagi en suami utk menghadapi tempoh2 mcm ni kalo pregnant nanti..InsyaAllah..

ini dia muka ibu mengandung nangis x dpt goreng pisang..huhu..tp perut dia comel n dia pun cantik bila tengah pregnant.. ~~ikhlas dari hati~~